Benhinneinflammation

Jesper Åhlberg Thörn, Leg. Naprapat

24 maj 2019

Benhinneinflammation 

Smärta på insidan eller framsidan av underbenet. Det här är en av de vanligaste löpskadorna, framförallt nu när det börjar bli fint väder och man sätter ingång och börjar löpträna. Vid ökad belastning och intensiv löpträning brukar det här uppstå. Detta är egentligen inte en inflammation utan en överbelastning och förslitning av muskulaturen som fäster på insidan av smalbenet(tibia). Benhinneinflammation är en av de vanligaste kroniska belastningsskadorna hos idrottare då det är 6-16% av alla löp relaterade skador. Smärtan brukar avta vid vila men fortsätter man belasta skadan så kan det i värsta fall tillslut leda till stressfraktur.

Som naprapat behandlar man olika former av smärta i kroppen och kan därmed hjälpa dig så att du slipper smärtan samt att se över din träning så att detta inte kommer tillbaka.
I behandlingen kommer man att lätta på spänningarna i muskulaturen som är i området samt undersöka hur lederna i foten rör sig, om det kan finnas en begränsning där som kan vara en bidragande faktor.
Efter det här så går man igenom övningar för att bygga upp muskulaturen så att den tål den typen av belastning. Då är övningar både koncentriska(när muskeln drar ihop sig) tåhävningar och excentriska(håller emot på vägen ned) tåhävningar så att musklerna får jobba i sin fulla längd. När smärtan har blivit mindre kan man göra en löpanalys för att se hur isättningen av foten är och då kunna se ifall det finns onödigt stor belastning på dessa vävnader som då kan behöva korrigeras så att det inte kommer tillbaka.

Något som är viktigt i träningen/rehabiliteringen är att inte glömma bort rörligheten, då jag anser att man ska stretcha efter varje träningspass både vaderna på baksidan av underbenet samt muskulaturen på framsidan av underbenet.

När det börjar kännas bättre och bättre kan man börja att löpträna igen och då till en början på mjukt underlag för att inte stressa strukturerna för mycket, för att sedan trappa upp träningen och tillslut är man tillbaka som vanligt igen.

 

Känner du dig träffad eller bara vill komma i förebyggande syfte, tveka inte att ta kontakt med mig eller boka tid via länken nedan. 

 Från och med 1 mars är jag en del av Stjärnkliniken som öppnar i Axesshuset i Haga.

Bästa hälsningar,
Jesper Åhlberg Thörn
Mail – jesper@stjarnkliniken.com
Leg. Naprapat