Impingement

Impingement kommer från engelskan och betyder inklämning, detta kan ske på ett flertal olika kroppsdelar men det vanligast området är utan tvekan axelleden som är kroppen rörligaste led.
Det finns ett flertal olika strukturer som kan klämmas in i axelleden då det antingen kan vara senor, slemsäck eller ledkapseln.

Primär impingement:
Då det finns en obalans i muskulaturen runt axelleden eller att det har blivit en överansträngning av strukturer som omsluter axeln. Detta kan leda till att senor blir inflammerade och tillslut led till en förtjockning av senan som gör att utrymmet blir mindre.

Sekundär impingement:
Detta orsakas av en instabilitet i axelleden som skapar att ledkapseln kläms in. Är vanligare hos yngre idrottare som utövar t.ex. tennis.

Primär och sekundär impingement ger likartade symptom det är därför det är viktigt att veta om det finns något trauma eller våld som orsakade detta eller om det kan finnas någon annan bakomliggande orsak.
Ofta smärta i vila och när man ska lyfta armen eller när man gör en inåtrotation i axelleden vilket skapar ett minskat utrymme på framsidan av axeln och då skapar en inklämning.

Man smärta i axel på grund av impingement
Bild av Mitchell Hollander på Unsplash

Behandlingen börjar med undersökning för att kunna vara så specifik som möjligt till vilken struktur det är som kläms in. Den manuella behandlingen består utav att normaliserar rörelsen i axeln och hitta ett smärtfritt område.
Detta görs med hjälp av justering av leder i axeln och skulderbladets led mot revbenen för att skapa en bättre och funktionell rörelse i axeln.

Utöver justering av leder så är det viktigt att se över i muskulaturen i området med hjälp av muskelfunktionstester för att då se om det finns en obalans i muskulaturen samt om det finns en ökad spänning i vissa delar, det här ger en indikation på vad som behöver behandlas.
De spänningarna som finns i muskulaturen behandlas med pressur och dry-needling för att få en ökad blodcirkulation och avslappning så att axeln ska kunna röra sig obehindrat.

Boak tid Naprapat Göteborg