Cervikogen huvudvärk

Cervikogen huvudvärk innebär huvudvärk som är relaterat till besvär(sjukdom eller skada) i nacken, vilket menas med att huvudvärken är sekundär åkomma. Den tredje vanligaste huvudvärken och till skillnad från migrän och spänningshuvudvärk blir den värre vid speciella rörelser av nacken eller en långvarig statisk position av nacken.

Symptom:
Vid detta tillstånd är det huvudvärken man söker primärt för och sekundärt för smärta i nacken, huvudvärken känns oftast ensidigt, kommer från nacken och strålar fram till tinningen och ögat på samma sida som nacksmärtan, smärtan kan provoceras vid rörelser av nacken i rotation och/eller att böja på nacken.

Klassifikation av cervikogen huvudvärk:
1. Smärtan som har ett ursprung från nacken och går fram över tinningen till ansiktet.
2. Blir värre vid vissa rörelser av nacken eller att vara statisk med nacken under en längre period.
3. Begränsad rörelse i nacken.
4. Ensidig huvudvärk, smärta i nacken, axel och armen

Behandling:
Efter noggrann undersökning av vad det är som orsakar detta känner naprapaten muskler och leder som ger den smärtbeskrivningen som patient har. Då både muskler och leder kan ge olika former av huvudvärk eller referera smärta till huvudet eller ansiktet och då vara en orsak till det här. Musklerna behandlas genom pressur för att öka cirkulationen till området och för att få muskeln att slappna av, lederna behandlas med ledmobilisering då för att öka ledens rörelse.
Om det har funnits under en längre period delas även ut övningar för att avlasta retningen, avslappningsövningar, motion och som sedan det kommer bli en progression för att öka styrkan, då för att minska risken att detta kommer tillbaka.

Behandlingsplanen kan variera från individ till individ då det beror mycket på hur länge personen har haft det. Vanligtvis tar det några få behandlingar men om det har funnits under en längre period kan det var bra med flertal uppföljningar för att se att det följer behandlingsplanen, då också för att kunna följa upp med träning.

Boka tid Naprapat Göteborg