Migrän

Migrän/Hemicrania(halva huvudskålen på grekiska) är känt som plötslig och är väldigt intensiv ensidig huvudvärk men kan även kännas på båda sidor som kommer i perioder, upplevs som pulserande eller bultande huvudvärk och blir oftast värre vid aktivitet. Kan bli känslig för ljus, ljud och att samtidigt känna sig illamående.
Hur länge varje anfall varar kan variera men oftast några minuter och på går totalt i 4-72h i attacker.

Diagnosen delas upp i två olika kategorier, med eller utan aura.
Med aura:
Blir ett förstadium som då består oftast av synfältsdefekt, nedsatt känsel, hörselrubbningar samt talsvårigheter. De här symptomen är oftast inledningen av migränen som efterföljs av huvudvärk.
Utan aura:
När det inte är någon aura så är det inget förstadium och skapar direkt en intensiv huvudvärk.

Är ofta återkommande och anledningen till detta tillstånd är ännu inte känt, finns teorier om att det är ett samspel mellan blodkärlen och nerverna i hjärnan.

Behandling:
Det finns ett flertal olika behandlingar vid migrän då framförallt farmakologisk men även med botox som är ett nervgift och används som muskelavslappnande mot kronisk migrän.
Naprapat behandling vid migrän riktar in sig på muskler och leder i nacken samt käken, då det blir behandling för spänningshuvudvärken som kan var det som sätter igång migränen. Om det finn en tydlig korrelation mellan spänningar i muskler samt leder kan även hemövingar förekomma för att kunna avlasta och förebygga detta.

Naprapat behandling ska ses som ett komplement till den farmakologiska behandlingen och ska inte ersatta den.

Boka tid Naprapat Göteborg