Ländryggssmärta

Ländryggen är den nedre delen av ryggraden och består av fem kotor tillsammans med diskar mellan varje kota. Disken har som funktion att vara stötdämpare vid belastning och för att skapa utrymme för rörelse. 
De flesta har någon gång under livet smärta i detta området, vad orsaken är kan vara svårt att säga då det oftast är flera saker som gör att smärtan kommer.  Orsaken till att ryggen tillslut säger ifrån vid ett lyft eller vid en viss rörelse kan vara att det har varit en stressig period, att man har sovit dåligt eller en felaktig belastning under en längre period. Gemensamt för smärta i ryggen är att de är oftast inte “bara” en sak, utan oftast har muskler samt leder påverkats men kan såklart finns det andra strukturer som kan ge smärta i ryggen. Andra strukturer som kan ge smärta i området kan vara någon annan form av sjukdom, njursten, gallseten och ibland menstruationen. 

Smärta i ryggen kan vara läskigt om man inte har haft det tidigare och det kan vara svårt att veta vad det beror på, som naprapat jobbar man med detta varje dag och det är viktigt att få en förståelse av problematiken samt vad orsaken är. Detta sker genom en noggrann undersökning för att hitta om det är någon struktur så som disk eller annat som ger den smärtan och därefter behandling med justering av leder, massage och pressur, för att sedan gå igenom övningar för att hindra att detta kommer tillbaka.