Ischias

Ischias betyder att det strålar ut i benet i ischiadicus nervens utbredningsområde ofta kombinerat med ryggvärk. Hur intensivt det strålar ut kan variera från väldigt intensiva, då det kan vara central påverkan av nerven som diskbråck eller spinalstenos, till mindre intensiva då det är muskler som refererar smärta ut i benet som också kallas för falsk-ischias.

Falsk-ischias är en diffus smärta som uppstår i ländryggen eller runt sätesmuskeln, inga känselbortfall, strålar ofta inte förbi knät och framförallt inte lika intensiv som riktig ischias är.
Uppkommer oftast vid fel belastning under en längre period, ökade spänningar i sätesmuskeln, tidigare skador i knät, höft eller fot.
Triggerpunkter i sätes- och höftmuskulatur kan referera smärt ut i benet som ger samma symptom.

Detta behandlas genom undersökning av vad det är som orsakar utstrålningen. Om det är spinalstenos eller ett diskbråck ska man överväga operation, ifall det visar sig vara falsk-ischias behandlas detta med mjukdelsbehandling då med pressur av muskulatur som ger den utstrålningen samt justering av leder och sedan rörlighetsträning samt rehabiliteringsprogram för att förhindra att detta återkommer.

Lyssna gärna på Dr. Mikael när han pratar om Ischias på Nyhetsmorgon

Boka tid Naprapat Göteborg