Diskbråck – vad det är, behandling och rehabilitering.

Jesper Åhlberg Thörn, Leg. Naprapat

15 april 2020

Diskarna som sitter mellan ryggens kotor har en stötdämpande funktion och möjliggör en bättre rörlighet i ryggraden. Diskbråck menas med att disken som ligger mellan ryggradens kotor har blivit skadad och vätskan som finns inuti läcker ut mot nerver och som då trycker på nerven som gör att man kan känna en kraftig utstrålning i benet. Det går att jämföra disken med ett däck och när diskbråcket är framme så pyser luften i däcket ut.

Vanligast att detta kommer i ländryggen men kan såklart uppkomma i hela ryggraden.

Det är vanligt att man hittar degenerativa förändringar(åldersförändringar) i ryggraden men detta behöver inte visa på att det finns någon smärta kopplad till den biologiska nedbrytningen av ryggraden.

Då det är vanligt att hitta de förändringarna hos dem utan smärta såväl som dem med smärta. Det kan alltså vara så att man kan ha ett diskbråck men som inte är faktorn till smärtan som man upplever, utan att det kan vara så att smärtan som man upplever kommer från omkringliggande strukturer(muskler eller leder) som också kan referera smärta ut i benet.

Finns en tabell i slutet av inlägget som visar på statistik över ryggradsdegeneration från 20 års ålder till 80 års ålder.

Många tänker att det är operation när det gäller diskbråck och det är inte helt fel. Det beror på hur kraftigt det är, ifall det har funnits under en längre period och att man inte har hittat något som hjälper/lindrar mot den smärta som man har. Oftast läker ett diskbråck spontant av sig själv inom 2-6 månader. Ja jag vet det är ett långt spann men med hjälp av naprapatbehandling samt träning för att avlasta smärtan så kan kroppen ta hand om det själv. Det är om man inte får någon effekt alls och att det är lika smärtsamt som i början så kan man börja överväga operation efter 3 månader.

Länk: https://www.aleris.se/specialistvard/ortopedi-sports-medicine/rygg/diskbrack/

Aktivitet istället för inaktivitet

Symptomen som oftast kommer vid detta är smärta i ryggen, kraftig utstrålning i ben eller arm, nattliga smärtor, domningar och stickningar. Orsaken till detta är inte helt klarlagt men uppkommer oftast i kombination med lyft och rotation men kan komma av andra anledningar.

Det är inte alla diskbråck som ger symptom eller smärta, för majoriteten känner inte av det.

Tabell hämtad från https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464797/

Studie:
Systematic Literature Review of Imaging Features of Spinal Degeneration in Asymptomatic Populations,
Författare:
Brinjikji, P.H. Luetmer, B. Comstock, B.W. Bresnahan, L.E. Chen, R.A. Deyo, S. Halabi, J.A. Turner, A.L. Avins, K. James, J.T. Wald, D.F. Kallmes, and J.G. Jarvik.

Hos naprapat börjar det men undersökning för att se om det finns en stark nervpåverkan som då kan tyda på detta, om de testerna visar positivt och tillsammans med patientens berättelse gör att man då kan säga med största sannolikhet att det kan finnas en diskpåverkan.
Detta behandlas med att avslappning av muskulatur då med pressur och massage samt rehabiliteringsträning för att minska symptomen och underlätta för diskens läkning. Som patient ska man inte vara rädd för att röra på sig då inaktivitet är värre än aktivitet, viktigt att vara noga med att inte vara och provocera smärtan med rörelser som man vet kommer göra väldigt ont utan att man rör sig i det smärtfria området.

Skada i ryggen läker bättre vid rörelse och aktivitet då det kan räcka med promenader eller enklare träningspass.

Om man har svårt att gå på toaletten eller har svårt att hålla tätt samt med domningar mellan benen och insida lår ska första kontakt var akutmottagning för undersökning av annan sjukdom, efter det kan naprapat ta vid för vidare behandling samt rehabilitering.

Om du känner dig träffad eller om du vet någon som behöver hjälp, tveka inte utan ta kontakt med mig eller boka en tid vi länken nedan.

För smärtfrihet ska inte vara en lyxvara!

Boka tid genom att klicka på länken nedan.

Från och med 1 mars är jag en del av Stjärnkliniken som öppnar i Axesshuset i Haga. 

 

Ta hand om varandra!

Bästa hälsningar,
Jesper Åhlberg Thörn
Leg. Naprapat
Tel. 070-5193610
Mail: jesper@stjarnkliniken.com