Löparknä

Jesper Åhlberg Thörm, Leg. Naprapat

27 februari 2020

Löparknä är något som naprapater behandlar och är en överbelastningsskada vid ökad intensitet av löpning, skidåkning eller cykling.

Löparknä är ett smärttillstånd som beskriver smärta på utsidan av lårbenet vid knät som kommer vid ökad belastning då framförallt löpning. Smärtan kommer oftast 20 minuter in i träningen, kan kännas som en skärande smärta på utsidan av knät som kommer under träningspasset och känns mer efteråt. Smärtan försvinner oftast vid några dagars vila men vid nästa träningspass kommer det tillbaka.

Bild av Wolfgang Claussen från Pixbay

Det finns 2 teorier om vad det är som orsakar smärtan, båda teorierna involverar spänningar i tractus iliotibalis. Detta är en senvävnad på utsidan av låret där både höftböjar muskulatur samt viss del av sätesmuskeln fäster in. Den här senvävnaden går på utsidan av låret och fäster sedan i på utsidan av knät.

Den ena teorin är att spänningar i sätesmuskel samt tensor fascia late(höftböjar muskel) gör så att denna vävnad blir stramare och när den glider över ben utskottet från lårbenet(laterala epikondylen) så skapas det en irritation i området.

Den andra teorin är att vastus lateralis (en lårmuskel som ligger under den här senvävnaden) får ökat tonus vid överaktivitet och då töjer då ut senvävnaden som då gör att det skapas en irritation på fett kudden som ligger på utsidan av lårbenet vid knät.

Ett smärttillstånd med bra prognos om man söker vård i ett tidigt stadie!

Behandlingen hos naprapat blir inriktad på att mjuka upp muskulaturen, undersöka rörligheten i höftleden och rehabilitering för att stärka upp muskulaturen för den formen av belastning för att sedan successivt öka löpningen så att kroppen får en chans till adaptation av formen av belastningen.

 

Om du känner dig träffad tveka inte att ta kontakt med mig eller boka tid vi länken nedan, ifall du är nyfiken på mer löprelaterade skador läs då min artikel om benhinneinflammation, klicka här.

 

Boka tid genom att klicka på länken nedan. 

Från och med 1 mars är jag en del av Stjärnkliniken som öppnar i Axesshuset i Haga.

 

Bästa hälsningar, 
Jesper Åhlberg Thörn
Mail – jesper@stjarnkliniken.com
Leg. Naprapat
Tel. 070-5193610