Smärta i nacken

Naprapat Göteborg

Jesper Åhlberg Thörn, Legitimerad Naprapat

13 juli 2020

En av de vanligaste anledningarna till att söka till naprapat idag är smärta i nacken vilket i många fall kan leda till spänningshuvudvärk.

Smärta i nacken kan bero på flertalet olika faktorer t.ex. om man har varit i en mindre gynnsam statisk position under en längre tid, fysiskt trauma eller stelhet i muskler och leder. En faktor som jag har sett i min kliniska vardag är att en bidragande orsak till smärta i nacken är stress under en längre period, att patienten då inte andas med magen utan istället andas mycket med övre delen av bröstkorgen som leder till att muskulaturen som finns runt nacken och axlarna blir påfrestade som sedan leder till att smärtan uppstår.

Nacksmärta, smärta, behandling mot smärta i nacken, naprapat

Bild av Anastasia Gepp via Pixbay

Vad säger forskningen?

I flertalet studier har man undersökt sambandet mellan smärta och psykologiska faktorer som stress, ångest, humör och känslor.

I studien ”Is it time to reframe how we care for people with non-traumatic musculoskeletal pain” av Jeremy Lewis & Peter O’Sullivan undersökte man bland annat dettaBaserat på studien resonerade man att terapeuter bör se smärta i nacken och ryggen från en ny vinkel.

När terapeuten upptäcker att det inte finns något bakomliggande trauma, att då prata om stress, sömn och kost m.m. som är en stor faktor till smärta i dagens samhälle när det inte finns ett tydligt bakomliggande trauma.

Det som forskarna upptäckte i studierna är att samtliga psykologiska faktorer är att de har en signifikant påverkan på akut, subakut och kronisk smärta. Det kan lätt bli att man tittar på psykologiska faktorer vid långvarig eller kronisk smärta men i själva verket även kan finnas vid akutsmärta.

Varför tar jag upp detta?

För att det är tydligt vid framförallt smärta i nacken om patienten är stressad, eller någon av de andra tidigare nämnda faktorerna, då man ofta höjer på axlarna och ökar spänningarna i muskulaturen runt nacken. Detta i sin tur leder tillslut att man får smärta i området och om det fortsätter så leder kan det leda till spänningshuvudvärk, yrsel och att man tillslut kan få svårt att fokusera på t.ex. jobbet.

naprapat, smärta i nacken

Bild av Jesper Aggergaard via Unsplash

Jag anser att det är bra att prata om detta för att på långsikt också få bra resultat och inte bara få bort smärtan i det akuta läget som sedan kommer tillbaka om någon vecka eller månad, utan att se detta i det längre loppet för att få en smärtfri vardag över en längre period.

Har tidigare skrivit ett blogginlägg om utbrändhet och smärta som du som läser gärna får kika på också för att få en förståelse av stress, de bra sakerna som händer men också de saker som händer med kroppen om det sker under en längre period. Klicka här.

Känner du dig träffad eller vet du någon som behöver hjälp med detta boka då gärna en tid via länken nedan eller hör av dig på mail eller telefon till mig!

Boka tid hos naprapat i göteborg klicka på länken nedan. 

Från och med 1 mars är jag en del av Stjärnkliniken som öppnar i Axesshuset i Haga.

 

Att vara smärtfri ska inte vara en lyxvara!

Bästa hälsningar,
Jesper Åhlberg Thörn
Leg. Naprapat
Mail – jesper@stjarnkliniken.com
Tel. 070-5193610

Studier:

Is it time to reframe how we care for people with non-traumatic musculoskeletal pain
Länk:
https://bjsm.bmj.com/content/52/24/1543

 Is it time to move beyond ´body region silos´to manage musculoskeletal pain: five actions to change clinical practice.
Länk:
https://bjsm.bmj.com/content/54/8/438

A review of psychological risk factors in back and neck pain.
Länk:
https://journals.lww.com/spinejournal/Abstract/2000/05010/A_Review_of_Psychological_Risk_Factors_in_Back_and.17.aspx